Select Page

V soboto, 16. 12. 2023, zgodaj dopoldan smo prispeli v Malago, naredili orientacijski ogled mesta z busom, obiskali trdnjavo Gibralfaro, občudovali razgled na mesto Malaga, vstopili v areno za bikoborbe, uživali na mestni plaži Malagueta in se sprehodili čez božični novoletni sejem.

Drugi dan po Malagi – sončno jutro smo začeli na Alcazabi, mavrski utrdbi, ki je bila sedež arabskih vladarjev 500 let. Videli smo rojstno hišo Pabla Picasa ter z njim na klopci posneli fotografijo. Tudi decembrsko hladno morje ni zaustavilo naših klenih plavalcev. Med nakupovanjem se je našel čas tudi za obisk katedrale. Ob zaključku dneva smo prisostvovali božičnemu spektaklu – prižigu lučk ob spremljavi glasbe.

 

Zjutraj smo se poslovili od Malage in se odpeljali proti Granadi, ki nas je pričakala obsijana s soncem. Temperatura je bila komaj nekaj stopinj nad ničlo, saj je Granada na isti nadmorski višini kot Kranjska Gora. Dokaz je bil sneg, ki smo ga opazovali na pobočjih Sierre Nevade. Osrednji del dneva smo namenili raziskovanju največje španske znamenitosti ter ene najbolj ohranjenih islamskih palač na svetu, Alhambri. Obiskali smo več delov palače, vključno z vrtovi, ter občudovali mojstrsko izdelane kamnite čipke ter drugo okrasje mavrskih umetnikov. Popoldne smo se z utrdbe spustili do centra mesta ter v prostem času poskusili specialitete Andaluzije. Večer je bil obarvan v ritmih plesa španske kitare, ropota čevljev ter temperamentnega nastopa plesalcev in plesalk flamenka.

V hladnem jutru smo zapustili Granado ter se preko pokrajine oljk pripeljali do Cordobe. Mesto, ki je pred 1000 leti bilo eno najpomembnejših mest na svetu, smo začeli odkrivati pri starem rimskem mostu. Nato smo raziskovali labirint ozkih ulic stare Cordobe. Vrhunec dneva je bil obisk Messquite, največje mošeje v zahodnem svetu, kjer danes stoji katoliška katedrala. V njej smo v “gozdu” stoterih stebrov občudovali islamsko arhitekturo. Zvečer smo se sprehodili cez praznično okrašeno Cordobo in znova poslušali predstavo božicnih zvokov in luči.

Zjutraj smo zapustili prelepo Cordobo in se odpeljali do Seville. Po prihodu smo si ogledali stari del mesta ter obiskali Alcazar, nekdanji mavrski dvor in še danes občasno rezidenco španskega kralja. Zvečer je bil čas za odkrivanje okrašenih božičnih trgov in ulic.

Predzadnji dan smo obiskali Cadiz. Mesto je bilo zgrajeno na otoku in je bilo po zatonu Seville glavno pristanišče za trgovanje z obema Amerikama. S svojo mrežo pravokotnih srednjeveških ulic spominja na Havano, glavno mesto Kube. Cadiz s celino povezuje tudi novejši most, ki nosi ime po ustavi iz 1812. Z višino obeh pilonov (187m) se uvršča med najvišje mostove v Evropi. Tam smo bili v času najvišje plime, ki je 3m višja od najnižje oseke. Popoldan v Sevilli smo izkoristili se za zadnje nakupe, nekateri smo obiskal stadion nogometnega kluba Sevilla FC. Zvečer si je nekaj nogometnih navdušencev na stadionu Balompie ogledalo tekmo 1. španske lige med domačinom Real Betisom in trenutno vodilno ekipo “Primere division” Girono. Na tekmi je bilo skoraj 52.000 gledalcev, ki so navdušeno slavili gol v zadnjih minutah za končni rezultat 1:1. Navijaško vzdušje na tekmi je preseglo vsa pričakovanja.

V petek, 22. 12. 2023, smo se odpeljali iz Seville do Gibraltarja. Avtobus smo pustili na španski strani in se z minibusi podali na raziskovanje tega malega britanskega čezmorskega teritorija. Na pobočjih velike “Tarikove skale” smo obiskali naravni rezervat, kjer na edinem mestu v Evropi prosto živijo opice. Prišle so nas pozdravit in pozirat na toplo mediteransko sonce. Napočil je trenutek slovesa. Odpeljali smo se do letališča v Malagi, posneli fotografijo z našim voznikom Antoniem ter vodičem Alešem in polni nepozabnih vtisov o Andaluziji smo se vrnili domov.

Zahvaljujemo se vodiču Alešu za odlično vodenje ter profesorjem Karin, Martini in Roku za spremstvo na sedemdnevni ekskurziji.

Andaluzija skozi objektiv fotografa Kevina Hudarina.

Dostopnost