Select Page

9. 11. 2022 smo začeli z izvajanjem prve aktivnosti v sklopu dejavnosti Aktivno državljanstvo za 3. letnik srednjega strokovnega izobraževanja. Razredi T3A, T3B, G3C in O3C so najprej poslušali krajše predavanje o holokavstu in se seznanili s projektom Krokus, v katerega se je šola vključila v letošnjem šolskem letu. Gre za projekt sajenja čebulic rumenega žafrana v spomin milijonu in pol judovskih otrok in tisočem ostalih otrok, ki so umrli v holokavstu. So opomnik, da je pomembno sprejemati ter ceniti ljudi vseh kultur in etničnih pripadnosti ter hkrati ozaveščajo o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Projekt je nastal leta 2005 na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Letos ga je podprla tudi Evropska unija. V šolskem letu 2022-2023 v Projektu Krokus v Sloveniji sodelujejo učenci/dijaki in učitelji s 110 šol iz vseh delov države, koordinator za Republiko Slovenijo pa je Sinagoga Maribor.

Po uvodnem delu je sledil drugi del, in sicer sajenje približno 80-ih čebulic rumenega žafrana na zelenico ob šoli. Razred geodetov je najprej pripravil teren za sajenje v obliki SGGOŠ. Razred okoljevarstvenikov je nato posadil čebulice, razred gradbenikov pa je na koncu postavili leseno tablo z oznako projekta, ki jo je izdelal učitelj praktičnega pouka Tilen Lipuš Rebernak, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Aktivnosti se bodo nadaljevale v mesecu januarju ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga obeležujemo 27. januarja. Projekt se bo končal v marcu/aprilu s cvetenjem čebulic in z izvedbo zaključnih pedagoških aktivnosti.

Dostopnost