Select Page

V torek, 11. 2. 2020, je bila slavnostna otvoritev šolskih delavnic.

Prireditev je bila zasnovana tako, da je povezala nežno in umirjeno ter grobo in glasno, saj groba, glasna gradbena dela lahko ustvarijo zelo nežne in prefinjene oblike.

Plesalke so ob melodiji (Vltava Bedřicha Smetane) popeljale obiskovalce iz delavnice v delavnico. Melodija se je stopnjevala od nežne do glasne – elektronske priredbe, s katero so se povezali tudi zvoki kamnoseške obdelave kamna.

V vsaki od delavnic pa je bila izpostavljena slovenska pesem. V tesarski delavnici prekmurska ljudska, ki jo je na žago zaigral Tomaž Rauch. Pokazal je, da žaga ni zgolj tesarjevo orodje. Žaga lahko tudi poje. Dolgi, lirični toni, ki ustvarijo melodijo, začarajo.

V pečarski delavnici je zazvenela slovenska himna, ki jo je na harmoniko zaigral Nejc Pirc, čemur so sledili nagovori pomočnice ravnatelja, Petre Žirovnik Grudnik, ravnatelja, Gvida Jagra, in ministra za izobraževanje, znanost in šport, Jerneja Pikala. V zidarski delavnici  so zvenele harmonike.  Premierno je bila predstavljena tudi šolska himna, ki jo je zapel naš nekdanji dijak, Anže Šuštar.

V kamnoseški delavnici so zaplesale plesalke, ritem pa so ustvarjala dleta in kladiva, s katerimi so dijaki obdelovali kamen. V garaži je igral šolski band – grobo in glasno.

Ogled delavnic se je s plesom tudi zaključil. Na glasbo iz filma Mission: Impossible so zaplesali grobi delovni stroji.

Na hodniku delavnic pa je postavljena zanimiva razstava fotografij o gradnji vajenskega naselja za gradbeno stroko. Razstavo so pripravili Alma Repar, Karin Prodan, Miha Debevc in Alenka Tomšič Grgurič.

Dostopnost