Select Page
»Sejem bil je živ« (A. Aškerc)

V okviru proste izbire interesnih dejavnosti smo tudi letos obiskali knjižni sejem v Cankarjevem domu. V času našega obiska je bila večini dijakov najbližja okrogla miza oz. debata o tehnologiji napredka ali uničenja. Prisluhnili pa smo tudi nekaterim drugim predstavitvam in pogovorom. Statistike v Sloveniji kažejo upadanje nakupovanja knjig in rast knjižnične izposoje. Vsesplošna materialna zasičenost se na žalost dotika tudi domačih knjižnih polic. Kljub vsemu, če najdemo tisto »tapravo«, jo zagotovo tudi kupimo. Dijaka na fotografiji to lepo potrjujeta.

Vtisi dijakov:

… »V pogovoru o tehnologiji napredka ali uničenja so povedali, da se 90 % ljudi slabše počuti zaradi množice magnetnih polj in WiFi, da bi morali izklapljati mobilne telefone, kadar jih ne potrebujemo …«  Sejem je zelo zanimiv, saj je veliko novih knjig in založb, ki jih še ne poznam. Zagotovo bom prišel še drugo leto.« …   (Filip Š., T2A)

… »S sošolcem sva pregledovala razstave različnih založb. Opazila sva knjigo Grete Thunberg, švedske aktivistke za varovanje okolja … iskal sem delo avtorja  Terryja Pratchetta, pa mi ni uspelo. Svetovali so mi, naj se pozanimam v knjižnici.«  … (Mark K., O3C)

»Po vstopu na sejem sem zagledal nekdanjega člana benda Via Ofenziva, Esada Babačića. Govoril je o svoji poeziji in odnosu do glasbe. Gospoda Babačića osebno poznam, saj je bil moj oče v tem bendu.« … (Nejc, F., O3C)

… » Zelo mi je bilo všeč in debata v »kavarni« se mi je zdela poučna, kjer sem slišala veliko novih stvari« … (Eva Z., T1A)

… »Na knjižnem sejmu mi je bilo zelo poučno, sproščeno in zelo mi je bilo všeč, ko je bilo toliko različnih zanimivih knjig skupaj. Poslušala sem razgovor o tehnologiji napredka ali uničenja. Pogovarjali so se o zdravju in kako je nevarna današnja tehnologija. Spoznala sem, kako zelo je pomembno tudi kje bereš, kakšna svetloba škoduje očem … Sama najraje berem zunaj, na svežem zraku, kjer se počutim zelo sproščeno.« … (Ana Marija K., T1A)

… »Sam bi se težko naslovil »bralec«, a ugotovil sem, da je branje zelo poučno, sproščujoče …

Priznam, da sem do sedaj poznal malo založb,v glavnem samo Mladinsko knjigo, ha, ha.  Na sejmu pa jih je  bilo v treh nadstropjih ogromno ….  povsod knjige … ena sama ogromna knjižnica!«

(Lenart J., T1A)

 

 

Dostopnost