Select Page
V petek, 15. marca 2019, je bilo na naši šoli vse v duhu Valentina Vodnika. Bilo je tudi že nekaj dni prej, pa še bo, saj leta 2019 mineva 200 let od njegove smrti.

Na literarno-gurmanskem dogodku Narbolʃhi za pokuʃhino smo spoznali njegovo življenje in delo, izvedeli nekaj o njegovem pesništvu in poslušali recitacije pesmi iz pesniške zbirke Pesme za pokušino, si mimogrede ogledali še predstavitev starih merskih enot. Dijaki so v tekmovalnem duhu predstavili nekaj ugank (in bilo je prav napeto!), eno od zelo zagonetnih pa je dijak matematik razložil v linearni enačbi z eno neznanko. Da je bil Vodnik razsvetljenec v pravem pomenu besede, so nas nastopajoči sicer razsvetlili že na začetku, a predstavitev njegovih Kuharskih bukev je bila še eno razsvetljenje, saj smo slišali recept v tedanjem jeziku in prevod v sodobno slovenščino, in se čudili njegovim idejam iz predgovora k prvi slovenski kuharici.

Za konec so nam postregli z dobrotami, pripravljenimi po receptih iz Kuharskih bukev. Jedli in pili smo: mehke prestice, biškote ali prepečenke, peskasto torto, kuhane jabelka za salato in mandelnovo mleko.

Želimo si še več takih dogodkov!

 

Dostopnost