Select Page

V nedeljo, 20. maja,  bomo po vsem svetu prvič praznovali svetovni dan čebel.

Večletna prizadevanja, da bi slovenski čebelarski praznik postal praznik vseh čebelarjev po vsem svetu, so se uresničila. Pobuda Čebelarske zveze Slovenije, da bi z razglasitvijo svetovnega dneva čebel svetovno javnost opomnili na izreden pomen čebel in ostalih opraševalcev za preživetje človeštva, je uspela. Ob zavedanju, da je zmanjševanje populacije čebel in drugih opraševalcev ter njihova vedno večja ogroženost resno opozorilo za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, je Generalna skupščina Združenih narodov decembra 2017 v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je razglasila svetovni dan čebel.

Slovenci smo lahko še posebej ponosni, da je bil potrjen predlagani datum 20. maj, ki je rojstni dan Antona Janše, znamenitega slovenskega čebelarja, rojenega 1734 v Breznici na Gorenjskem. Zaradi svojega izjemnega poznavanja čebel je postal prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju. Njegov prispevek k začetku modernega čebelarstva je izrednega pomena, zato bodo v njegovem rojstnem kraju priredili  osrednjo proslavo ob  svetovnem dnevu čebel.

Slovenci veljamo za čebelarski narod z bogato čebelarsko dediščino. Spoznavajmo jo, predvsem pa poskrbimo za preživetje naše avtohtone kranjske čebele.

Ob prazniku čestitamo vsem čebelarjem: »Naj medi«!

Dostopnost