Select Page

Unesco je 22. marec proglasil za svetovni dan voda.

Voda ima poseben dan zato, ker je pomembna, ker brez nje ni življenja, ker nas najbolj odžeja, ker se radi kopamo, ker je veliko porabimo, včasih tudi po nepotrebnem, ker še ne znamo dovolj paziti nanjo, ker je velikokrat in marsikje  primanjkuje, ker je je včasih tudi preveč, ker…

Na oglasni deski smo ob svetovnem dnevu voda objavili, koliko virtualne vode porabimo za pridelavo enega jabolka (65 litrov), pomaranče (50 litrov), kilograma krompirja (900 litrov), za skodelico čaja (30 litrov), skodelico kave (140 litrov), kozarec vina (120 litrov); še veliko več vode pa porabimo za to, da lahko oblečemo kavbojke (8000 litrov) ali da ustrojimo kilogram usnja (16000 litrov). Virtualna voda je tista nevidna voda, ki se porabi za pridelavo ali izdelavo neke dobrine.
Ob svetovnem dnevu voda smo se udeležili tudi Unesco nacionalnega projekta Voda – kaj mi pomeni, ki ga je pripravila SVŠGL. Vstopnica za sodelovanje je bila fotografija. Sodelovali smo v delavnici Moker pes, ki jo je s terapevtskim psom vodila Mojca Trampuš.

Dostopnost