Select Page

Koordinatorji Unesco slovenskih šol smo se v okviru letnega seminarja 15. in 16. oktobra 2015 udeležili ekskurzije na Dunaj, kjer smo si ogledali Dunajski mednarodni center (Vienna International Center – VIC). VIC je četrti generalni sedež Organizacije Združenih narodov za New Yorkom, Ženevo in Nairobijem.

Dunajski mednarodni center (VIC), t. i. “UNO City”, je bil zgrajen na območju Donavskega parka  po načrtih avstrijskega arhitekta Johanna Staberja. Organizacija Združenih narodov je poslopje najela za 99 let in zanjo plačuje simbolično najemnino.

V centru nas je sprejel gospod Martin Nesirky, direktor Informacijske pisarne Centra Združenih narodov na Dunaju (UNIS), in nam predaval o vlogi ZN pri preprečevanju reševanju konfliktov.

V petek, 16. oktobra 2015, so nam predstavili še delovanje avstrijske komisije za UNESCO, nacionalna koordinatorka avstrijske mreže pa je predstavila njihovo mrežo UNESCO šol.

Nato je sledil še obisk različnih UNESCO pridruženih šol na Dunaju. Obiskala sem Brigittenauergymnasium na Karajangasse 14, kjer imajo v kleti muzej, saj je bila zgradba šole v času druge svetovne vojne zbirališče, od koder so nasprotnike fašizma deportirali v koncentracijska taborišča (www.borg20.at).

Dostopnost