Select Page

Od 15. do 22. 4. 2023 so preko Erasmus Mobility na naši šoli opravljali opazovalno prakso štirje učitelji iz francoske pokrajine Bretanje, in sicer Gwenaëlle (profesorica matematike in naravoslovja), Gwendal (profesor športne vzgoje), Cyril (profesor zgodovine in družbeno – kulturne vzgoje) ter Geraldine (trenerka, odgovorna za učenje).

Pripravili smo jim pester program. Že v soboto smo jih peljali na večerjo v prekmursko vegetarijansko – vegansko restavracijo Güjžina na Starem trgu, kjer so preizkušali dobrote kot so prosena repa, veganski bograč, dödöle – pečena tradicionalna jed iz krompirja in moke, za konec pa še prekmursko gibanico.

V nedeljo so se bretonski učitelji s šolskim kombijem, ki ga je vozil profesor Miha Kukec, in pod vodstvom izkušenega vodiča, profesorja Tomaža Pšenice, podali na ogled Gorenjske. Najprej so se ustavili v Mojstrani, kjer jih je na njihovo veliko presenečenje gostoljubno sprejela Tomaževa mama Lidija, nekdanja smučarska tekačica, zatem pa so si ogledali še Planinski muzej. Sledil je obisk Dovja, kjer so si med drugim ogledali tudi notranjost cerkve sv. Mihaela. V tej cerkvi je kar 38 let služboval Jakob Aljaž, pokopali pa so ga na tamkajšnjem pokopališču. Sledilo je kosilo v gostilni pri Žerjavu v Ratečah, kjer je goste prišel pozdravit tudi ravnatelj Gvido Jager. Tokrat so Gwenaëlle, Gwendal, Cyril in Geraldine preizkusili jedi domače slovenske kuhinje, in sicer krvavico, kranjsko klobaso, zelje, repo, pražen krompir in rateške krape (jed iz krompirjevega testa z različnimi nadevi). Po kosilu so se zapeljali do Nordijskega centra Planica, kjer so se navdušeno kepali v izteku planiške velikanke. Ob povratku iz Planice so se ustavili še v naravnem rezervatu Zelenci in se zapeljali do jezera Jasna v Kranjski Gori. Nato so se preko doline Radovne odpeljali do Bleda, kjer se je Tomaž uspel dogovoriti za kratek ogled Vile Bled, nekdanje Titove rezidence. Očaral jih je pogled na Blejsko jezero z otokom in na Blejski grad. Ob koncu izleta so se posladkali še s tradicionalno blejsko rezino.

Sledil je delovni teden, kjer so bili bretonski učitelji vsak dan po vnaprej dogovorjenem urniku prisotni pri naših pedagoginjah in posameznih učiteljih, ki učijo iste oz. podobne predmete, po uri pa so imeli čas za pogovor o poteku ure, metodah dela, programih in na splošno o slovenskem šolskem sistemu. V ponedeljek, torek in sredo popoldne so imeli nekaj časa za spoznavanje znamenitosti Ljubljane.

V četrtek smo jih odpeljali na popoldanski ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu. Tudi ta izlet jih je izjemno navdušil.

V petek zjutraj so se skupaj s skupino dijakov in učiteljev mentorjev odpeljali v Koper, kjer so se le – ti udeležili 20. nacionalnega projekta Unesco Jezero je – jezera ni 2023, zvečer pa smo jih pospremili na ogled maturantskega plesa ene od ljubljanskih srednjih šol, ki se je odvijal v telovadnici naše šole. Dejali so, da je to bila enkratna izkušnja, saj česa takega v Franciji ne poznajo.

Obisk naše šole in Slovenije so zaključili v soboto z obiskom državnega tekmovanja iz matematike, ki ga je za 24 bližnjih srednjih šol gostila naša šola. Pred odhodom na letališče so se ustavili še na krajšem ogledu Kamnika. Tako se je končala opazovalna praksa francoskih kolegov, ki so o svoji slovenski izkušnji govorili samo v presežnikih in obljubili, da se v Slovenijo zagotovo vrnejo s svojimi družinami, saj jih je očarala tako s svojimi naravnimi lepotami, znamenitostmi, kulinariko, kot tudi z neizmerno gostoljubnostjo in srčnostjo ljudi, ki so jih spoznali v tem tednu.

À bientôt, nos amis français! (Francoski prijatelji, se vidimo kmalu!)

Dostopnost