Select Page

V okviru projekta Erasmus+ STEAM nastaja skulptura, ki bo postavljena v Bruslju, za SGGOŠ pa so svoj del prispevali kamnoseki.

Petra Žirovnik Grudnik, učiteljica strokovnih predmetov (ideja in grafična predloga), Janko Brunček, učitelj praktičnega pouka (koordiniranje in usmerjanje kamnoseškega dela) in dijaki kamnoseki so pripravili sedem kamnitih reliefov v plošče kraškega marmorja. Motivi prikazujejo sedem idej in tem, ki so jih naši dijaki drugih letnikov (v okviru možganske nevihte pri pouku umetnosti pod mentorstvom Matjane Vogrič) izpostavili kot tiste, ki najbolj opredeljujejo pojem “spremembe v EU”. Te kamnite plošče bodo pritrjene na obodu skulpture v višini človeških oči. Konstrukcijo skulpture je zasnoval belgijski sodelavec, Italijani bodo prispevali maske, ki bodo predstavljale mlade v Evropi, Portugalci so skomponirali glasbo, ki se bo vrtela ob ogledu, Švedi pa so pripravili niz intervjujev ljudi iz vseh držav EU, ki ne živijo več v svoji rojstni državi, ampak so postali državljani Evrope. Te intervjuje boš obiskovalec slišal, če bo pritisnil na tipko ob posamezni maski.

Pred parlamentom EU bodo ob odprtju (ki bo 24. aprila 2019) razstavljeni plakati in slikovni material vseh sodelujočih šol in avtorjev skulpture, skulptura pa bo trajno stala na vrtu protokolarnega objekta parlamenta EU v Bruslju.

Dostopnost