Select Page

Dijaki in učenci 74 šol iz Slovenije in gostje iz Italije smo 21. septembra 2018 obeležili svetovni dan miru.

Gimnazija Nova Gorica je v  okviru Unescovega mednarodnega projekta »Meja«, ki je imel letos geslo  Iz roda v rod … za vse večne čase, gostila preko 600 mladih šolarjev in njihovih mentorjev. Sodelovala sta tudi društvo TIGER PRIMORSKE in občina Miren-Kostanjevica ter društvo podeželskih žena Miren Orehovlje.

Srečali smo se že šestič, na Cerju, ob pomniku braniteljem slovenske zemlje.

Dijaki SGOOŠ smo se udeležili ene od 15 delavnic. V delavnici orientacije z reševanjem matematičnih, naravoslovnih in geografskih nalog smo se zelo dobro odrezali.

Vse se je začelo s pogovorom o dogodkih iz zgodovine, ki so se začeli v letih, ki imajo zadnjo številko 8 – 818, 1428, 1918 in 1988. Potem pa so nas razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila delovne liste in zemljevid. Vprašanja niso bila enostavna, saj so preizkusila naša znanja na različnih področjih. Nekaj iz okolja, zgodovine, celo iz geodezije. Prav so nam prišle tudi spretnosti iz risanja in orientacije.

Na zaključni prireditvi, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Nove Gorica, so se predstavili dijaki z deli iz različnih delavnic, pa tudi peli, plesali in igrali so.

Ob koncu smo posadili še lipo, ki je simbol miru.

Dijaki in osnovnošolci smo se med seboj zelo povezali, četudi smo bili iz različnih krajev.

Uživali pa smo tudi v dobrotah kuharic, ki so nam pripravile vseh vrst peciv.

Dostopnost