Select Page

Rdeča nit delovanja Zdrave šole je bilo tudi v šolskem letu 2015/16 duševno zdravje.

Za dijake prvih letnikov smo pripravili delavnice z naslovom Ko strese stres, vodila jih je svetovalna delavka Dagmar Pirnovar. Potekale so med razrednimi urami, po 2 uri v vsakem oddelku.

K vodenju delavnic za osebno rast in obvladovanje stresa smo povabili Socialno akademijo. Za izbrane dijake (predvsem iz skupine nadarjenih) so njihove prostovoljke – študentke – izvedle tri delavnice iz sklopa 10 ključnih stvari, ki te jih šola ne nauči: Od poklica do poklicanosti, Iznajdljivost – kako se znajti v življenju? In Kam s čustvi – ali obstajajo negativna čustva?  Dijaki so bili zelo zadovoljni z vsebino in načinom dela.

Med dejavnosti Zdrave šole sodi tudi urejanje šolskega vrta, ki ga vodi prof. Borut Križnar, letos mu je pomagala prof. Bojana Suhadolnik. Vrt je še vedno odlično urejen in bogato rodi. Želimo pa si v delo vključiti še več dijakov.

Med podobne dejavnosti sodi tudi urejanje šolskega parka. Naša šola ima res srečo, da leži v tako zeleni okolici. Park bi lahko v nekaj letih postal učilnica na prostem, kar je bil že namen prvega snovalca, inž. Gorenca, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja okoli nove šole sam posadil večino dreves, potem pa je delo po njegovi nesrečni smrti zastalo.

Kaj vse smo pri urejanju parka postorili:

– geodeti iz 2. letnika so pod mentorstvom prof. Andreja Berdajsa narisali načrt (dela) parka in natančno izmerili višine dreves

– U1B so pri matematiki skupaj s prof. Tatjano Hernaus park postavili v koordinatni sistem in šteli drevesa

– pri statistiki so PT2, U3B, O4A s prof. Tatjano Hernaus  zbrane podatke grafično obdelali

– pri pouku slovenščine so dijaki s prof. Alenko Tomšič Grgurič  recitirali in prepevali pod lipo

– dijaki PT1, U2B, K2B so ocenjevali višine dreves, risali krošnje in računali prostornino debel in krošenj

– pri praktičnem pouku dijaki tudi sicer spoznavajo uporabnost in  vrednost lesa, izdelali pa so prototip lesene tablice, kakršne bomo obesili na drevesa (ime, latinsko ime, ilustracija, označene bodo  medonosne vrste)

– dr. Kristjan Jarni s fakultete za gozdarstvo se je z nami sprehodil po parku, nam pomagal določiti vrste dreves in ob tem povedal mnogo zanimivih zgodb o drevesih, ki bodo našle mesto na informacijskih tablah

– skupina dijakov je obiskala dr. Antona Suhadolca, matematika in ljubitelja ter velikega poznavalca lesa, ki je predstavil svojo zbirko lesa z vsega sveta in zanimivih lesenih izdelkov, nekaj dreves v živo in (nič ni naključno!) še roj čebel, ki se je prav za nas ta dan utaboril na vrtu.

Z raznolikimi dejavnostmi bomo nadaljevali tudi v šolskem letu 2016/17.

Dostopnost