Select Page

V sredo, 25. 1. 2023 je v okviru aktivnega državljanstva potekala druga aktivnost v projektu Krokus ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga sicer obeležujemo 27. januarja.

Aktivnost je v celoti potekala na daljavo (zoom) v organizaciji Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Najprej je potekal pogovor s preživelim taboriščnikom gospodom Dušanom Stefančičem, ki je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami je delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst. Po pogovoru so se dijaki na daljavo udeležili še učne ure Predmeti iz taborišč, kjer je bil predstavljen izbor predmetov in resnične zgodbe, ki so povezane s temi predmeti. Svoje izkušnje je delil tudi že omenjeni gospod Dušan Stefančič.

Pred aktivnostjo so si dijaki pogledali še učno gradivo Muzeja novejše zgodovine: Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih, Slovenci v KT Mauthausen, Osvoboditev in vračanje taboriščnikov. Dostopno je na naslednji spletni povezavi: https://www.muzej-nz.si/si/izobrazevanje/viri-za-ucence-in-ucitelje

Na žalost je še zelo malo živečih pričevalcev dogodkov, ki so se zgodili med 2. svetovno vojno. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Dostopnost